October 21, 2020

Mayan Academy

Learning & Teaching

Manufacturing Industries – one-word assessment

  1. Processing of jute and rubber falls under which of the following industries?
    (a) Agro based                 (b) Mineral-based (c) Business based       (d) None of these
    Ans : (a) Agro based
  2. Which of the following is a mineral based product?(a) Woollen                       (b) Tea                   (c)  Cotton                  (d) Cement
    Ans : (d) Cement
  3. Iron and steel industry is an example of which industry?
    • Basic industry
    • Mineral based industry
    • Both of the above
    • None of these
      Ans : (c) Both of the above
  4. Which of the following is produced for direct use of consumers?(a) Copper                        (b) Petrochemicals            (c)  Aluminium            (d) Sugar
    Ans : (d) Sugar
  5. Which of the following country is the largest producer of jute in the world?
    (a) India                            (b) Pakistan                       (c)  Bangladesh           (d) Nepal
    Ans : (c) Bangladesh
  6. Which country has the largest installed capacity of spindles in the world?(a) Japan                           (b) Philippines                   (c)  China                    (d) India
    Ans : (c) China
  7. Which of the following activities employees people in the manufacturing of primary materials into finished goods?
    (a) Secondary activities    (b) Primary activities         (c)  Tertiary activities (d) None of these
    Ans : (a) Secondary activities
  8. Industries cause…….. pollution.
    (a) land                             (b) water                           (c)  air                          (d) noise
    Ans : (c) air
  9. Tools, implements, fertilisers, tractors, etc. are supplied by:
    (a) government                 (b) industry                        (c)  people       (d) none of these
    Ans : (b) industry
  10. Which sector is considered as the backbone in the overall economic development of a country?
    (a) Manufacturing sector  (b) Service sector   (c)  Agriculture sector (d) None of these
    Ans : (b) Service sector
  11. The industries which have heavy types of raw material are called:
    (a) light industries            (b) market  (c)  both (a)  and (b)    (d) None of these
    Ans : (d) none of these
  12. Which of the following is transformed into a wide variety of furnished goods of higher value?
    (a) Manufactured goods   (b) Raw material    (c)  Industrial goods   (d) All of these
    Ans : (b) Raw material
  13. Molasses are used to make:
    (a) rum                              (b) rubber               (c)  ethanol                  (d) none of these
    Ans : (a) rum
  14. What is the contribution of industry to GDP?
    (a) 17%                             (b) 19% in total of  29%
    (c)  21% in total  of 31%  (d) 23% in total of 33%
    Ans : (a) 17%
  15. Which out of the following is a mineral based industry?(a)Sugar                           (b) Tea                   (c)  Coffee                  (d) Petrochemicals
    Ans : (d) Petrochemicals
  16. Which of the following occurs after the increase in industrial activities?
    • Urbanisation
    • Rural expansion
    • Development (Loss of labour)
    • All of these
      Ans : (a) Urbanisation
  17. is caused by the presence of high proportion of undesirable gases, such as sulphur dioxide and carbon monoxide.
    (a) Air pollution               (b) Water pollution            (c) Noise pollution      (d) All of these
    Ans : (a) Air pollution
  18. Which of the following is emitted by chemical and paper factories, brick kilns, refineries and smelting plants?
    (a) Fog                              (b) Smoke             (c)  Water vapour        (d) All of these
    Ans : (b) All of these
  19. Which one of the following is manufactured at Salem?
    (a) Steel                            (b) Cotton             (c)  Aluminium            (d) Copper
    Ans : (a) Steel
  20. Which of the following adversely affects human health, animals, plants, building and the atmosphere as whole?
    (a) Noise pollution            (b) Thermal pollution  (c)  Air pollution   (d) Water pollution
    Ans : (c) Air pollution
  21. Which of the following is caused by the discharge of organic and inorganic industrial waste and affluent?
    (a) Air pollution               (b) Water pollution
    (c) Noise pollution            (d) Thermal pollution
    Ans : (b) Water pollution
  22. Which one of the following organizations is responsible for the marketing of steel of the Public Sector Undertaking?
    (a) TISCO                        (b) IISCO                         (c)  BHEL       (d) SAIL
    Ans : (d) SAIL
  23. Paper, pulp, chemical, textile and dyeing, petroleum refineries and tanneries are agents of causing which type of pollution?
    (a)Air pollution               (b) Water pollution            (c) Noise pollution      (d) None of these
    Ans : (b) Water pollution
  24. Which is the only industry in India which is self- reliant?
    (a) Textile industry           (b) Iron and steel              (c)  Electrical               (d) Sugar
    Ans : (a) Textile industry
  25. Which one of the following iron and steel plants is located in Odisha?(a) Durgapur                     (b) Bokaro                         (c)  Rourkela               (d) Jameshedpur
    Ans : (c) Rourkela

DIRECTION : In the following questions, a statement of assertion is followed by a statement of reason. Mark the correct choice as :

  • If Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.
  • If Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.
  • If Assertion is true but reason is false.
  • If Both assertion and reason are false.

    26. Assertion : Consumer industries produces goods for direct use by consumers.
    Reason : Consumer industries are Agro based.

Ans : (b) Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

Consumer industries that produce goods for direct use by consumers like sugar, toothpaste, paper, sewing machines, fans are Agro-based. The reason does not explain the Assertion

27. Assertion : Industrial development cannot minimize environmental degradation.
Reason : Environmental degradation depends on the raw material used.

Ans : (d) Both assertion and reason are false.

Proper fuel selection and utilization, smoke can be prevented by the use of oil instead of coal in industries and equipment to control emissions can minimize environmental degradation.

26. Assertion : Industries gives boost to the agricultural sector.

Reason : Competetivenes of manufacturing industry has helped in increasing their production and also made production process efficient.

Ans : (a) Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

The reason justifies the assertion.

27. Assertion : Textile industry occupies a unique position in Indian economy.

Reason : it contributes significantly to industrial production employment generation directly.

Ans : (a) Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

It is the only industry in the country, which is self- reliant and complete in the value Chain, from raw material to the highest value added products. The reason justifies the assertion.

28. Assertion : Aluminum is a universally accepted metal for a large number of industries

Reason : Aluminum is flexible and a good conductor of heat and electricity.

Ans : (a) Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

In India, Aluminum smelting is the second largest industry. It is flexible, good conductor of heat and electricity and hence is a universally accepted metal for a large number of industries. It is widely used as a substitute of copper, zinc, lead and steel.

29. Assertion : Air pollution is caused by the presence of high proportion of undesirable gases.

Reason : Air pollution does not affect human health, animals, plants, buildings and the atmosphere as a whole.

Ans : (c) Assertion is true but reason is false.

Air pollution is caused by the presence of high proportion of undesirable gases, such as sulfur dioxide and carbon monoxide. Airborne particulate materials contain both solid and liquid particles like dust, sprays mist and smoke and adversely affect human health, plants & animals.

30. Assertion : Chemical industries are lagging behind in India.

Reason : Only small scale industries are present and growth of this industry is very less comparatively.

Ans : (d) Both assertion and reason are false.